Pe 21 iunie, în orașul Râbnița, în cadrul proiectului LEADER, implementat cu sprijinul financiar al Fondulului Mondial al Evreilor (WJR - World Jewish Relief), a fost organizat concursul de planurilor de afaceri elaborate de participanții care au absolvit cursul Bazele antreprenoriatului în perioada mai-iunie a anului curent. Toți participanții au demonstrat un nivel excelent de cunoștințe în domeniul planificării afacerilor, precum și un nivel ridicat de motivare și disponibilitate de a iniția propria afacere.

În urma rezultatelor concursului, membrii Comisiei independente de experți au selectat șase proiecte ca fiind cele mai promițătore și au recomandate donatorului pentru acordarea finanțării nerambursabile.

Inițiativa PBN pentru dezvoltarea rețelei antreprenoriale feminine a fost susținută de încă treizeci și cinci de femei cu inițiativa din raioanele Glodeni, Edineț din  satele FunduriiVechi, Petrunea, Viiișoara, Brînzeni și Corpaci.

În perioada 6 - 13 iunie anul curent, două grupe noi au început să studieze bazele antreprenorialului și planificarea afacerilor în cadrul proiectului de dezvoltare a rețelei antreprenoriale feminine. Instruirea a fost organizată cu sprijinului angajaților Departamentului Economie al Consiliului Raional Glodeni și a conducerii Consiliului Raional Edineț.

La finalizarea instruirii, femeile vor putea elabora planuri de afaceri și vor avea posibilitatea să participe la concursul de granturi pentru implementarea ideilor sale de afaceri.

La 8 iunie anul curent, în cadrul proiectului de dezvoltare a rețelei antreprenoriale feminine, un grup de participante, alcătuit din 18 femei din satele Berlinț, Caracușenii Noi, Drepcauți, Grimancauți din raionul Briceni, au vizitat în orașul Bălți brutăria doamnei Violeta Musteața. Ele au făcut cunoștință cu produsele și procesul de producție, au comunicat activ cu proprietara afacerii, punându-i întrebări privind rețetele, procesul tehnologic și întrebări generale despre organizarea acestui tip de afacere.

La 12 iunie, a fost organizată o excursie pe malul stâng al râului Nistru, în orașele Dubăsari și Râbnița, pentru un grup de femei din raioanele Briceni, Glodeni și orașul Bălți, participante la proiectul de dezvoltare a rețelei antreprenoriale feminine pentru schimb de experiență și pentru vizitarea întreprinderilor mici de succes ce practică antreprenoriat social.

În orașul Dubăsari, unul dintre evenimente a avut loc în aer liber, în curtea unor fermieri care au dorit să-și împărtășească experiența. în cadrul seminarului au fost discutate următoarele subiecte: cultivarea fructelor și legumelor (inclusiv a celor exotice) în sere și în sol deschis, colectarea, depozitarea și vânzarea acestora. Gazda, Zinaida Zamoyskaya, și-a arătat ospitalitatea și a oferit grațios tuturor participanților interesați semințe și material săditor de căpșuni și tufișuri de diferite plante. La rândul său, oaspeții seminarului au donat gazdei semințe și material săditor de flori.

Al doilea eveniment din orașul Dubăsari a permis participanților să se familiarizeze cu exemplul unei alte afaceri de succes. Ei au vizitat producătorul de înghețată moale, unde s-au familiarizat cu procesul tehnologic de producție, au comunicat activ cu proprietarul și i-au pus întrebări cu privire la organizarea acestui tip de afacere. La sfârșitul vizitei, toată lumea, cu plăcere, a gustat diferite tipuri de înghețată.

După, toți participanții la proiect au vizitat orașul Râbnița pentru a participa la activitățile planificate. În cafeneaua BlinOK, din cadrul organizației de caritate HesedRachel, a fost organizată o masă rotundă pe tema dezvoltării antreprenoriatului social, moderată de Zinaida Sergheva, conducătorul organizației și directorul cafenelei. Participanții au discutat activ și toată lumea a apreciat experiența și realizările în dezvoltarea afaceri ce face posibilă obținerea venitului stabil și rezolvarea problemelor de organizare a timpului liber și de alimentație a persoanele în vârstnice.

După degustarea alimentelor preparate în cafenea, un alt eveniment organizat în aceiași cafenea a fost un master-class de producere și decorare a produselor din aluat și a turtelor dulci. Activitatea a fost organizată și condusă de proprietarul afacerii, Grischuk Alla. Evenimentul s-a dovedit a fi foarte spectaculos, informativ și distractiv, unde femeile, pe lângă dezvoltarea abilităților sale practice de creare și decorare a turtelor dulci s-au mai familiarizat și cu istoria acestui tip de afacere, cu sortimentul său bogat și colorat. Prezentarea s-a focusat pe aspecte de promovare a produselor și ambalării acestora. De asemenea, proprietara afacerii și-a împărtășit planurile pentru viitor.

Această zi a fost pentru participanții la proiect intensă și de lungă durată. Noi informații, noi tipuri de afaceri, contacte noi și idei noi...

30 de femei cu inițiativă din raioanele Florești și Briceni au început în perioada 16-18 mai învățarea elementelor de bază ale antreprenoriatului și planificarea afacerilor în cadrul Proiectului de dezvoltare a rețelei antreprenoriale a femeilor.

Proiectul dat, implementat de "Pro-Business Nord" în anul 2019 cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania din mijloacele Programului de Dezvoltare a Cooperării și Promovării Democrației, cu asistența financiară a Fondulului Mondial al Evreilor (WJR - World Jewish Relief).

În cadrul trainingurilor, femeile au făcut cunoștință cu exemplul unei afaceri de succes, vizitând o brutărie privată din orașul Bălți, unde au comunicat activ cu proprietarul și au pus întrebări despre afacere și produse.

   

În perioada 16-18 mai 2019, Asociația Obștească "Pro-Business Nord" a organizat și desfășurat o serie de activități în cadrul Proiectului "Rețeaua antreprenorială feminine - un potențial excelent pentru consolidarea drepturilor și oportunităților economice ale femeilor din Moldova prin instruire, informare și interacțiune".

Proiectul este finanțat de Programul pentru Dezvoltarea Cooperării și Promovarea Democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania cu sprijinul financiar al Fondulului Mondial al Evreilor (WJR - World Jewish Relief). Partenerul  Asociației Obștești "Pro-Business Nord" în implementarea proiectului este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord.

Proiectul-pilot implementat de „Pro-Business Nord” are ca scop instruirea a  mai mult de 200 de femei din Moldova, care doresc să inițieze și să extindă propria afacerea, să creeze oportunități pentru consolidarea potențialului socio-economic și dezvoltarea comunităților locale.

Principalele obiective ale proiectului:

  1. Instruirea și consultarea participanților proiectului cu scopul introducerii practicilor moderne de gestiune a afacerii.
  2. Îmbunătățirea abilităților profesionale ale femeilor pentru dezvoltarea cu succes a afacerii.
  3. Consolidarea capacităților tehnice ale femeilor antreprenoare prin, oferirea sprijinului financiar.
  4. Crearea și extinderea unei rețele informale a participanților, pentru interacțiune și cooperare pe termen lung.

 

 

În continuarea proiectului LEADER, în perioada iulie - decembrie a anului curent,  ProBusinessNord  a organizat 6 instruiri practice de învățare a  bazelor antreprenoriatului și a planificării afacerii pentru 95 antreprenori și cetățeni cu inițiativă  locuitorii ai orașelor Drochia, Bălți, Glodeni, Râbnița, Sângerei și ai satelor din raionul Sângerei, care doresc să creeze sau să-și extindă propria afacere. Pentru participanții la cursurile de formare au fost organizate concursuri de planuri de afaceri pentru dezvoltarea propriilor proiecte de afaceri. Cele mai bune proiecte au fost recomandate donatorului pentru acordarea sprijinului financiar.

Proiectul LEADER vizează susținerea dezvoltării spiritului antreprenorial pe ambele maluri ale Nistrului și este implementat de ProBusinessNord  în perioada 2015-2019 cu finanțarea Fundației Ajutorului Evreiesc - World Jewish Relief (WJR). Scopul proiectului este de a contribui la îmbunătățirea situației socio-economice a societății prin motivarea dezvoltării afacerilor mici și promovarea modelului de antreprenoriat social.

 

O sesiune de instruire pentru un grup de antreprenori din Regiunea de Dezvoltare Nord a avut loc în perioada 21-23 mai în incinta Incubatorului de Afaceri Sângerei. Evenimentul este organizat, în parteneriat, de ADR Nord în cadrul proiectului „Liderism Economic al Antreprenorilor în Dezvoltarea Eficientă a Responsabilității Sociale” (LEADER), implementat de Asociaţia Obştească „Pro-Business Nord” și finanțat din Fondul Mondial al Sprijinului Evreiesc – World Jewish Relief din Marea Britanie.

 

După finalizarea sesiunii de instruire de la Incubatorul de Afaceri Sângerei, participanții la eveniment vor beneficia de asistență la distanță. Către sfârșitul lunii iunie a.c., antreprenorii își vor prezenta planurile de afaceri la un concurs. Cele mai bune planuri de afaceri urmează să fie finanțate prin intermediul proiectului „Liderism Economic al Antreprenorilor în Dezvoltarea Eficientă a Responsabilității Sociale” (LEADER)